CE AU ÎN COMUN BARCELONA ŞI LAS NAVAS DE TOLOSA

Bătălia de la Las Navas de Tolosa (al-Uqab), tablou de Francisco de Paula Van Halen (Muzeul Prado)

Bătălia de la Las Navas de Tolosa (al-Uqab)

 

Ana-Maria Gajdo

În numele unui eveniment din istorie, teroriştii Statului Islamic se răzbună pe spanioli. Poate fi doar un pretext, dar poate fi şi un gest cu valoare simbolică: cei care vor să distrugă Califatul – de acum sau de odinioară – trebuie să plătească un preţ! Propaganda ISIS (cunoscut şi ca ISIL, DAESH sau IS) face apel la religie, istorie sau orice argument care i-ar putea aduce mai mulţi luptători gata să se sacrifice pentru Califat.

Atentatul din  Barcelona

În data de 17 august 2017 Barcelona a fost zgduită de un atac terorist. Noua „semnătură” a Statului Islamic, care a revendicat atentatul, pare a fi atacul cu autovehicule care intră în mulţimi de oameni. Acesta a fost modul de operare şi pe artera Las Ramblas (La Rambla în alte surse), unde o maşină a intrat în oameni cu 80 de km pe oră, după ce şoferul-atentator a condus cel puţin 530 de metri în zig-zag pentru a face cât mai multe victime.

Poliţiştii spanioli au făcut apoi legătura cu un eveniment care a avut loc cu o zi înainte de atentatul de la Barcelona. Miercuri, 16 august, într-o clădire din Montecarlo de Alcanar Platja, la 200 de km de Barcelona, a avut loc o explozie în urma căreia 2 oameni au murit şi alţi 7 au fost răniţi. În clădire au fost găsite zeci de butelii cu gaz şi ceea ce jihadiştii numesc „mama lui Satan” sau TATP (eng. Triacetone Triperoxide), un explozibil puternic folosit deja în alte atacuri revendicate de ISIS în Europa.

În noaptea de 18 august poliţia catalană a reuşit să evite producerea unui nou atentat la Cambrils, oraş situat la 120 de kilometri sud de Barcelona. Chiar şi aşa, maşina teroriştilor a intrat în oameni, o femeie a murit şi alte 6 au fost rănite. Şi 5 atacatori au fost ucişi în timpul schimbului de focuri cu poliţia. Până acum 3 marocani şi un spaniol din enclava Melilla (de pe malul marocan) cu vârste între 17 şi 24 de ani au fost arestaţi pentru implicarea în atentate. În total, cele două evenimente din Spania au făcut 15 morţi şi 130 răniţi, printre aceştia din urmă aflându-se şi 3 români. În 21 august, autorul atacului din Barcelona, Younes Abouyaaqoub, a fost împuşcat de Poliţia catalană.

 De ce Spania? Bătălia de la Las Navas de Tolosa (al-Uqab) sau atentate în numele unui eveniment trecut

 ISIS ameninţa de ceva vreme Spania, parte a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak, scriu cei de la Middle East Media Research Institute (MEMRI). În acelaşi timp, ISIS caută sprijin în rândul musulmanilor din Spania văzut ca Al-Andalus, teritoriu care a aparţinut cândva musulmanilor, pentru mai multe secole. Într-un articol publicat în 2016 de agenţia Al-Wafa’, asociată Statului Islamic şi preluat de Sunday Express, musulmanii spanioli erau îndemnaţi să atace cluburile, avioanele, cinematografele, adică toate acele locuri frecventate de turişti în Spania, cu arme, autovehicule sau explozibili „pentru a răzbuna toate crimele comise de spanioli împotriva musulmanilor”. În acelaşi timp, fanaticul autor al articolului, Abu Marya Al-Aseef, le cerea musulmanilor din Maroc, Tunisia, Algeria, Mauritania şi Libia să răpească lucrătorii spanioli din aceste ţări şi să îi omoare sau să „îi dea la schimb” pe luptători ISIS reţinuţi de autorităţi.

Pentru a motiva crimele, propaganda ISIS aduce în atenţie Bătălia de la Las Navas de Tolosa. În iulie 1212, Las Navas de Tolosa, din sudul Spaniei, a fost scena unei bătălii extraordinare. Regii Castiliei, Narvarrei, Aragonului şi Portugaliei şi-au unit forţele şi, cu 100.000 de oameni, au învins în Cruciadă armata de 120.000 de soldaţi ai califului Muhammad Al-Nasir. Se spune că mai bine de jumătate din luptătorii musulmani au fost omorâţi în luptă, alţii au devenit scalvi, iar califul a fugit în Marakesh. Ulterior, bătălia a devenit simbol prin excelenţă pentru prăbuşirea Imperiului Almohad, precum şi pentru Reconquista.

Ameninţările au continuat: „vor curge râuri de sânge” 

În 30 martie 2016 acceaşi al-Wafa scria „Mesaj către poporul spaniol şi ţările vorbitoare de limbă spaniolă”, semnat de Abu Bara bin Malik, „slujitorul Califatului”, menţionează MEMRI. În mesaj se cerea încetarea ocupării teritoriilor musulmane, erau din nou inserate ameninţări la adresa spaniolilor şi se voia a fi şi un răspuns la o serie de arestări efectuate de autorităţile spaniole în rândul unor susţinători ai IS.

Anul 2016 a fost an electoral în Spania, prilej folosit de jihadişti pentru a cere spaniolilor să voteze Partidul de stânga „Podemos” („Putem”) şi care, odată ajuns la guvernare, urma să „elibereze” enclavele spaniole de pe teritoriul marocan, Ceuta şi Mellila. Autorul mesajului cu tentă electorală este Abu Bakr Al-Maghribi adică Abu Bakr din Maghreb şi, ca şi în cazul lui Abu Bakr al Baghdadi (fostul?) lider al IS, numele nu este ales întâmplător. Abu Bakr a fost primul Calif al Islamului (632-634), succesorul Profetului Mohammed. Obiectivul IS este re-crearea Califatului sau a unui Stat Islamic care nu poate fi decât unul global.

Terorism „la a doua generaţie”

Primul şi cel mai intrigant aspect al atacurilor teroriste revendicate de ISIS în Europa începând cu anul 2014 (de la proclamarea Califatului) este faptul că cei mai mulţi atentatori au fost cetăţeni europeni de diferite origini şi, în acelaşi timp, musulmani.

 1. Bruxelles, 24.05. 2014. Atentator: Mehdi Nemmouche, cetăţean francezde origine algeriană.
 2. Joue-Les-Tours, 20.12.2014. Atentator:Bertrand Nzohabonayo, cetăţean francez născut în Burundi, convertit la Islam.
 3. Paris, 7-9.01.2015. Atentatori: Fraţii Cherif şi Said Kouachi, cetăţeni francezide origine algeriană atacă redacţia Charlie Hebdo. În aceeaşi zi precum şi în cele care au urmat, Amedy Coulibaly, cetăţean franceznăscut la Istanbul, kurd, atacă şi omoară mai mulţi oameni în Paris şi împrejurimi. Un an mai târziu, la comemorarea evenimentelor, tunisianul Tarek Belgacem ataca un poliţist în Paris.
 4. Copenhaga, 14.02.2015. Atentator: Omar Abdel Hamid El-Hussein, cetăţean danezde origine palestiniană.
 5. Saint-Quentin-Fallavier, 26.06.2015. Atentator: Yassin Salhi, cetăţean francez, cu mamă marocană şi tată algerian.
 6. Paris, 13.11.2015. Abdelhamid Abaaoud, cetăţean belgiande origine marocană este considerat „creierul” grupurilor de terorişti care au acţionat la Bataclan. Singurul terorist care scăpase poliţiei franceze imediat după atentat, Salah Abdeslam, era cetăţean belgiannăscut în Franţa din părinţi marocani. Fratele său, Ibrahim, se detonase în faţa unei cafenele în aceeaşi zi cu atacul din Bataclan. Salah a fost prins în 18.03.2016 şi, la 4 zile după reţinerea sa, IS lovea din nou la Bruxelles, într-un dublu atentat: două explozii au avut loc la aeroportul Zaventem şi una la o staţie de metrou. Atentatori: fraţii Khalid şi Brahim El Bakraoui, cetăţeni belgieni (tatăl marocan) şi Najim Lacchraoui, cetăţean belgian de origine marocană.
 7. Londra, 5.12.2015. Atentator: Muhaydin Mire, cetăţean britianicde origine somaleză.
 8. Magnanville, 13.06.2016. Atentator: Larossi Aballa, cetăţean francezde origine marocană.
 9. Nisa, 14.07.2016. Atentator: Mohamed Lahouaiej Bouhalel, cetăţean franceznăscut în Tunsia.
 10. Rouen, 26.07.2016. Atentatori: Adel Kermiche şi Abdel Malik Petitjean, cetăţeni francezi, primul de origine algeriană, cel de-al doilea adoptat în Franţa.
 11. Londra, 22.03.2017. Atentator: Khalid Massoud, cetăţean britanic, născut sub numele de Adrian Russell Elms şi convertit ulterior la Islam. Tot în Londra, câteva luni mai târziu (3.06.2017) în atacul de pe London Bridge au fost implicaţi Khuram Butt, cetăţean britanicnăscut în Pakistan, Rachid Redouane, marocan-libanez stabilit în Londra şi Youssef Zaghba, cetăţean italiande origine marocană. Aceste atacuri au avut şi o replică: în august 2017, Darren Osborne a intrat cu o furgonetă în mulţimea din faţa unei moschei, omorând un om şi rănind alţi 11: „Vreau să ucid toţi musulmanii!”, ar fi strigat acesta.
 12. Machester, 22.05.2017. Atentator: Salman Abedi, cetăţean britanicorginar din Libia.
 13. Paris, 19.06.2017. Atentator: Adan Lofti Djaziri, cetăţean francez, născut în Franţa din părinţi tunisieni.
 14. Bruxelles, 20.06.2017. Atentator: Oussama Zariouh, marocan stabilit în Belgia în 2012.
 15. Barcelona, 17-18.08.2017. Atentatori:Fraţii Younes şi Hussein Abouyaaqoub; Moussa şi Driss Oukabir; Said, Mohammed şi Youssef Aallaa; Mohammed şi Omar Hychami; Abdelbaki Es Satty, Sahal el Karib, Mohammed Houli Chemlal, toţi cetăţeni spaniolicu origini marocane.

Atât Bernard Lewis (Faith and Power- Religion and Politics in the Middle East, 2010) cât şi Olivier Roy (Semiluna şi haosul, 2010) atrag atenţia asupra potenţialului pericol reprezentat de „a doua generaţie” a migranţilor musulmani în Europa. Bernard Lewis menţionează că „the emergence of a population, many milions strong, of Muslims born and educated in Western Europe will have immense and unpredictable consequences for Europe, for Islam, and for relations between them”, dar şi că, cercetând cine sunt autorii atacurilor de la WTC din septembrie 2001, a descoperit că aceştia erau cetăţeni germani, de origine turcă, toţi educaţi în Vest.

Bineînţeles, sunt şi cazuri când membrii sau susţinătorii ISIS nu sunt neapărat cetăţeni europeni: este cazul afganului implicat în atacurile din Wurzburg (18.07.2016), al unui refugiat sirian care a omorât 15 persoane într-o explozie la un festival de muzică din Ansbach (24.07.2016), al unui tunisian rezident în Germania care aderase la o mişcare salfistă cu legături cu IS şi care a intrat cu camionul în oameni la un târg de Crăciun, în Berlin (19.12.2016), al unui algerian care studia în Franţa, autorul unui atac la Paris (6.06.2017), al unui cetăţean din Guinea care a încercat să ucidă un poliţist în Milano (17.07.2017) şi care a declarat că vrea să moară „pentru Allah”, sau al unui emiratez care a înjunghiat mai multe persoane într-un supermarket din Hamburg (28.07.2017).

În acelaşi timp, în atacurile revendicate de IS în Istanbul (31.12.2016) şi Sankt Petersburg (3.04.2017) au fost implicaţi doi adepţi ISIS din Kârgâzstan, iar în atacul din Stockolm (7.04.2017) atentatorul era din Uzbekistan, atragând atenţia asupra faptului că IS îşi îndreaptă atenţia şi către musulmanii din fostele republici sovietice pentru a găsi noi recruţi.

Concluzii:

Actele teroriste comise de IS pe teritoriul spaniol sunt „justificate” şi revendicate în numele unor evenimente istorice. În propaganda IS este folosit trecutul glorios al Califatului şi atribuirea de nume cu rezonanţă pentru acest trecut sau, dimpotrivă, sunt aduse în atenţie „umilinţele la care musulmanii din regiune au fost supuşi de-a lungul vremii”. Tinerii maghrebieni sau spanioli de origine maghrebiană sunt publicul-ţintă al mesajelor IS.

Deşi actualul val de migraţie este pus în relaţie cu fenomenul terorismului, cei mai mulţi atentatori sunt deja cetăţeni europeni sau locuiau deja de ani buni în Europa. Atentatele revendicate de IS în Europa dau naştere unor sentimente islamofobe: comunitatea musulmană din Europa se simte ameninţată de proprii „fraţi” de credinţă care îi pun în pericol stilul de viaţa, locurile de muncă, locul câştigat în societate, relaţiile cu ceilalţi cetăţeni non-musulmani şi care încep să se teamă de musulmani, teamă justificată de aceste atacuri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *